Versenyszabályzat (2005.)

A verseny első, írásbeli fordulója 2005. november 11-én, pénteken 14:00-kor kezdődik, időtartama 60 perc. Kérjük, hogy a csapatok legkésőbb 13:45-re legyenek a versenyhelyszínen, és legkésőbb 13:55-ig foglalják el helyüket a kijelölt termekben. A kísérő tanárok és szülők részére külön terme(ke)t biztosítunk, ahol - kb. 14:15-kor - minden iskola kap egy teljes feladatsort és megoldókulcsot.
A verseny kezdetéig - indokolt esetben - lehet csapattagokat cserélni (betegség vagy egyéb hiányzás miatt). Ha valamelyik csapat nincs teljes létszámban jelen, akkor is versenyezhet.

A versenyen - minden évfolyamon - 13 db feleletválasztós és 1 db „hosszabb”, kidolgozandó feladatot kell megoldani. Minden feleletválasztós feladat után 5 válaszlehetőség (A, B, C, D, E) szerepel, amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind, de akár egy se). A jónak ítélt válaszlehetőségek mezőjébe a Válaszlapon X-et kell tenni. Ez később már nem javítható! (Azaz minden nem üresen hagyott mező beikszeltnek számít.) A 14. kérdésre adott megoldást és annak indoklását a Válaszlapon erre kijelölt helyre kell írni.
A versenyidő leteltével csapatonként csak az 1 darab Válaszlapot kell beadni, amelynek leadását a csapat egyik tagja aláírásával igazolja a jegyzőkönyvben.
A versenyen csak íróeszköz használható. Mobiltelefon és egyéb elektronikus eszközök használata nem megengedett! A csapattársak egymás között halkan beszélgethetnek (egy termen belül több azonos évfolyamú csapat is jelen lehet).

Az írásbeli feladatok pontozása:
1. A feleletválasztós kérdéseknél (1-13. feladatok) minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:
- ha a mezőben X van, és tényleg X-et kellett oda tenni: 3 pont
- ha a mezőben X van, és nem kellett oda X-et tenni: -1 pont
- ha a mezőben nincs X, és nem kellett oda X-et tenni: 1 pont
- ha a mezőben nincs X, és kellett volna oda X-et tenni: 0 pont
2. A kidolgozandó (14.) feladatra maximum 16 pont szerezhető.

Évfolyamonként és kategóriánként az első 6 csapat - holtverseny esetén ez módosulhat - jut tovább a szóbeli, döntő fordulóba, amelynek időpontja 2005. december 3. szombat, 10 óra. Ebben a fordulóban minden csapatra 3 feladat vár. Először, 15 perces gondolkodási idő után 2 feladat megoldását kell a zsűri és az érdeklődők előtt közösen ismertetniük. A megoldások bemutatására legfeljebb 5 perc használható fel. Ezt követően a csapatoknak egy szabadon választott műsort kell legfeljebb 4 percben előadniuk. (Erre a versenyt megelőzően, saját választásuk szerint kell felkészülniük.)

A szóbeli feladatok pontozása:
1-2., felkészülés után ismertetett feladat: max. 2 + 5 pont
3., szabadon választott feladat: max. 4 pont
Csapatszellem: max. 1 pont
A bemutatás közlésének minősége: max. 3 pont

A szóbeli végeztével kerül sor az eredményhirdetésre és a díjkiosztó gálára, amelyre mindenkit szeretettel várunk.

A verseny feladatai és megoldásai az egyes fordulók napján estétől letölthetők lesznek honlapunkról. Az írásbeli forduló hivatalos eredményei november 14-én, hétfőn reggeltől lesznek elérhetők az oldalon. A részletes eredményekről minden iskolát értesítünk.

Jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!

A szervezők

Budapest, 2005. augusztus-szeptember