Versenykiírás (2006.)

A KÖR a 2006/2007. tanévben Budapesten megrendezi a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyt magyar nyelv és irodalomból. A verseny körzeti fordulóját írásbeli munka formájában bonyolítjuk le, a fővárosi döntőt írásbeli és szóbeli formában szervezzük az alább leírtak szerint. (2005-ben a versenyt Budapest II. és III. kerületében rendeztük 420 résztvevővel, az előző év feladatai megtalálhatók honlapunkon.)

A verseny célja: Segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

A verseny résztvevői: A versenyen azonos iskolába járó 5-8. osztályos tanulók évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai vehetnek részt (egy iskolából akárhány csapat indulhat). Az 5. és 6. osztályosok egy-egy, a 7. és 8. osztályosok két-két kategóriában versenyeznek aszerint, hogy általános iskolai vagy gimnáziumi osztályba járnak.

A körzeti forduló helyszínei:
Budapesten a feltüntetett 3 körzetben indulnak a versenyzők. A helyszín a felsoroltak közül lehetőség szerint mindenkinek a hozzá legközelebb eső iskola lesz. (A helyszínről minden csapatot időben értesítünk, szükség esetén új helyszíneket is kijelölünk.)
A körzetek és a helyi szervezők:
    Buda (I., II., III., XI., XII., XXII. ker.)
Veres Péter Gimnázium (Gelniczky György)
Baár-Madas Református Gimnázium (Papp István)
Szent Margit Gimnázium (Kujbus Attiláné)
    Észak-Pest (IV., X., XIII., XIV., XV., XVI., XVII. ker.)
Babits Mihály Gimnázium (Kaposiné Bodó Anna)
Móra Ferenc Általános Iskola (Csáforda Mónika)
    Dél-Pest (V., VI., VII., VIII., IX., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII. ker.)
Lónyai Utcai Református Gimnázium (Szováti Éva)
Fasori Evangélikus Gimnázium (Halász Tamás)

A megyei/körzeti forduló versenyhelyszíneinek részletes adatai (megközelíthetőség, szervezők elérhetősége stb.) itt találhatók.

A jelentkezett csapatok számára való tekintettel 2006-ban az észak-pesti és a dél-pesti körzetbe nevezett diákok összevontan, "Pest" körzetben versenyeznek.

A körzeti (írásbeli) forduló időpontja: 2006. november 10. (péntek), 14 óra 30 perc. A verseny helyszínén a kezdési idő előtt legalább 15 perccel kérjük a megjelenést (14 órától az erre az alkalomra szerkesztett zenével fogadjuk a versenyzőket és kísérőiket).

A fővárosi (írásbeli és szóbeli) döntő és díjkiosztó időpontja: 2006. december 2. (szombat), 9 óra, helyszíne a Baár-Madas Református Gimnázium (1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3.).

Nevezési határidő: 2006. október 3.

Nevezési díj: 600 Ft/fő.


A verseny szabályai: A verseny első fordulójában 13 feleletválasztós és 1 írásbeli kidolgozást igénylő feladatot kell megoldani. Minden évfolyamon a teljes munkaidő 60 perc. A feleletválasztós feladatok szövege után öt lehetséges válasz található (A, B, C, D és E), amelyek közül akárhány (tehát akár mind, de akár egy sem) lehet helyes. A válaszlapon a feladatokra adandó helyes válasz betűjelének megfelelő négyzet(ek)be X-et kell beírni. Az írásbeli kidolgozást igénylő feladat megoldását a Válaszlap ezt követő részén kell elkészíteni. (Minta válaszlap itt található.) A versenyen csak íróeszköz használható, elektronikus eszköz nem. A pontozás szabályai megtalálhatók honlapunkon a Versenyszabályzat alatt.
A csapatokat az írásbeli feladatok pontszámai szerint csökkenő sorrendbe állítjuk, majd évfolyamonként és kategóriánként minden körzet első két helyezettjét, valamint a budapesti összesített lista kategóriánkénti további legjobb 6-8 csapatát (holtverseny esetén ez növekedhet) hívjuk be a döntőbe. A döntő írásbelijén elért pontszám szerinti legjobb 6 csapat még aznap szóbeli fordulón dönti el a végső sorrendet. A szóbeli fordulóban résztvevő csapatoknak 15 percnyi felkészülési idő után kell ugyanazon 2 feladat megoldását zsűri előtt bemutatniuk; majd a csapatoknak egy szabadon választott műsort kell 4 percben előadniuk (erre már akár a nevezéskor elkezdhetik a felkészülést). Ezt követően alakul ki a verseny végeredménye az aznapi írásbeli és szóbeli összpontszáma alapján, majd sor kerül az ünnepélyes díjkiosztóra. Az eredményhirdetés előtt kategóriánként a legalkalmasabbnak talált szabadon választott produkciók bemutatásra kerülnek a többi versenyző (és kísérőik) előtt.

Nevezés: Honlapunkon a Nevezés menüpont alatt, vagy levélben a Bolyai Csapatverseny, 1022 Bp., Lorántffy Zs. u. 3. címen, a letölthető nevezési lap kitöltésével. A nevezési díj az iskolákhoz kiküldött csekken, vagy átutalással, a 11773030-00063241 OTP-számlaszámra fizethető be. A "Közlemény" rovatban minden esetben kérjük feltüntetni iskolájuk nevét és a "magyar" szót.
Körzeten és kategórián belüli azonos csapatnév esetén a később nevező csapatnak kell nevet változtatnia (célszerű minél előbb nevezni, a nevezési díj még okt. 3-án is befizethető).

Díjazás: A körzeti fordulót követően a döntőbe bejutott csapatokat, valamint az indulólétszám alapján további eredményesen szerepelt csapatokat is díjazunk. A fővárosi döntő legjobbjai szintén jutalomban részesülnek. A tanárokat induló diákjaik száma és eredményessége alapján díjazzuk, ugyanezen szempont szerint körzetenként és fővárosi szinten egy-egy tanári fődíj is kiosztásra kerül.

További információk: honlapunkon, illetve telefonon: 06-30-386-2445 (Nagy-Baló András), 06-70-539-1547 (Tassy Gergely).

Kerekes Barnabás
Marton Ágota (fama19@freemail.hu)
Papp István (soossziv@freemail.hu)
Nagy-Baló András (nbat@freestart.hu)
Tassy Gergely (tassyg@cs.elte.hu)

A verseny e-mail címe: verseny@bolyaiverseny.hu

Budapest, 2006. június




Letöltés

A versenykiírás és a nevezési lap itt tölhető le Word dokumentumként:
(Amennyiben lehetőségük van rá, kérjük, hogy a postai helyett az internetes nevezést válasszák.)