Versenyszabályzat (2006.)

A verseny első, körzeti írásbeli fordulója 2006. november 10-én, pénteken 14:30-kor kezdődik, időtartama 60 perc. Kérjük, hogy a csapatok legkésőbb 14:15-re legyenek a versenyhelyszínen, és legkésőbb 14:25-ig foglalják el helyüket a kijelölt termekben. A kísérő tanárok és szülők részére külön terme(ke)t biztosítunk, ahol - kb. 14:45-kor - minden iskola kap egy teljes feladatsort és megoldókulcsot.
A verseny kezdetéig - indokolt esetben - lehet csapattagokat cserélni (betegség vagy egyéb hiányzás miatt). Ha valamelyik csapat nincs teljes létszámban jelen, akkor is versenyezhet. A fővárosi döntőn viszont egy csapat összetétele az első fordulón részt vevőkhöz képest legfeljebb egy csapattagban változhat.

A versenyen - minden évfolyamon - 13 db feleletválasztós és 1 db "hosszabb", kidolgozandó feladatot kell megoldani. Minden feleletválasztós feladat után 5 válaszlehetőség (A, B, C, D, E) szerepel, amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind, de akár egy se). A jónak ítélt válaszlehetőségek mezőjébe a Válaszlapon X-et kell tenni. Ez később már nem javítható! (Azaz minden nem üresen hagyott mező beikszeltnek számít.) A 14. kérdésre adott megoldást és annak indoklását a Válaszlapon erre kijelölt helyre kell írni. (Minta válaszlap itt található.)
A versenyidő leteltével csapatonként csak az 1 darab Válaszlapot kell beadni, amelynek leadását a csapat egyik tagja aláírásával igazolja a jegyzőkönyvben.
A versenyen csak íróeszköz használható. Mobiltelefon és egyéb elektronikus eszközök használata nem megengedett! A csapattársak egymás között halkan beszélgethetnek (egy termen belül több azonos évfolyamú csapat is jelen lehet).

Az írásbeli feladatok pontozása:
1. A feleletválasztós kérdéseknél (1-13. feladatok) minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:
- ha a mezőben X van, és valóban X-et kellett oda tenni: 3 pont
- ha a mezőben X van, de nem kellett oda X-et tenni: -1 pont
- ha a mezőben nincs X, és nem is kellett oda X-et tenni: 1 pont
- ha a mezőben nincs X, de kellett volna oda X-et tenni: 0 pont
(Ha például az egyik feladatnál egy csapat az A, C, D mezőkbe tett X-et, és a helyes megoldások A, C, E, akkor erre a feladatra a csapat 3+1+3-1+0=6 pontot kap.)
2. A kidolgozandó (14.) feladatra maximum 16 pont szerezhető.

Évfolyamonként és kategóriánként minden körzetből az első két helyen végzett csapat, valamint az összesített fővárosi lista élén álló további 6-8 csapat - holtverseny esetén ez növekedhet - jut tovább a fővárosi döntőre, amelynek időpontja 2006. december 2. szombat, 9 óra. Ekkor 9-től 10 óráig az első fordulóhoz hasonló írásbelin vesz részt minden döntőbe jutott csapat, majd kb. 11:30-tól évfolyamonként és kategóriánként a legjobb 6 csapat szóbeli fordulóval dönti el a végső sorrendet. A szóbelin a csapatoknak először 15 perces gondolkodási idő után 2 feladat megoldását kell a zsűri és az érdeklődők előtt közösen ismertetniük. A megoldások bemutatására legfeljebb 5 perc használható fel. Ezt követően a csapatoknak egy szabadon választott műsort kell legfeljebb 4 percben előadniuk. (Erre a versenyt megelőzően, saját választásuk szerint kell felkészülniük.).

A szóbeli feladatok pontozása:
1-2., felkészülés után ismertetett feladat: max. 2 + 5 pont
3. feladat (szabadon választott produkció): max. 9 pont
Csapatszellem: max. 1 pont
A bemutatás közlésének minősége: max. 3 pont
Az itt szerzett pontok (max. 20 pont) dupláját adjuk hozzá az aznapi írásbelin elért pontszámhoz.

A szóbeli végeztével, kb. 14 órakor kerül sor az eredményhirdetésre és a díjkiosztó gálára, amelyre mindenkit szeretettel várunk.

A verseny feladatai és megoldásai az egyes fordulók napján estétől letölthetők lesznek honlapunkról. A körzeti forduló hivatalos eredményei november 15-én, szerdán (tájékoztató jelleggel már nov. 12-én) reggeltől lesznek elérhetők az oldalon. A részletes eredményekről minden iskolát értesítünk.

Jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!

A szervezők

Budapest, 2006. június