Versenykiírás 2021/2022.

Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke fővédnöksége mellett a BOLYAI CSAPAT Kft. a 2021/2022. tanévben nevezéses alapon megrendezi az Otthonunk a Kárpát-medence és a Föld, családoknak szóló fenntarthatósággal kapcsolatos verseny első fordulóját, valamint az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány (röviden: ÖSSZKÉP Alapítvány) meghívásos alapon megrendezi az Otthonunk a Kárpát-medence és a Föld, családok versenyének országos döntőjét. A verseny első fordulóját online, az országos döntőt személyes jelenléttel bonyolítjuk le az alább leírtak szerint. A járványhelyzet függvényében a változtatás jogát fenntartjuk.

A verseny témakörei:
Hasznos linkek:
A verseny célja:

Segíteni a családokat azon képességek továbbfejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva gondolkodjanak el életmódunkat érintő problémákon. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy átéljék az együtt gondolkodás és feladatmegoldás örömét, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

A verseny résztvevői:

A versenyen bármelyik család indulhat, feltétel azonban, hogy legalább egy szülő és legalább egy gyerek vegyen részt az adott családból (a család tagjaként nagyszülő is indulhat). A nevezéskor minden családnak saját csapatnevet kell választania, amely nem lehet másokra vagy a jó ízlésre nézve sértő.

Időpontok:

Nevezési határidő: 2022. február 15. (kedd), 18 óra.

Az első (online) forduló időpontja: 2022. február 18. (péntek), 17:00 óra.

Az országos döntő és díjkiosztó időpontja: 2022. május 21. (szombat), 10 óra 30 perc.

Nevezési díj:

Az első forduló nevezési díja: 2 500 Ft/család.
Ingyenes a részvétel minden olyan család számára, amelyik beszervez 3 másik résztvevő családot. Egy ilyen család e-mailben kell tájékoztasson bennünket az info@bolyaiverseny.hu címen arról, hogy mely csapatokat szervezte be, megjelölve azon 3 család csapatnevét még mielőtt azok neveztek volna.

Nevezés:

Kizárólag honlapunkon, a Nevezés menüpont alatt.
Nevezés és regisztráció szeptember 1-től lehetséges.

Fizetés:

A nevezési díj átutalással vagy bármelyik OTP-bankfiókban személyesen fizethető be. Adatok:

Számlaszám: 11703006-20471499-00000000
Számlatulajdonos: BOLYAI CSAPAT Kft.
Bank: OTP Bank
Közlemény: számla sorszámát, vagy a csapat nevét és a család szót írják

A nevezési díj befizetésének határideje a megkapott számlán szereplő fizetési határidő.

Számla:

Számlaigényüket február 15-ig a honlapon lévő nevezési rendszerben kérjük jelezni. Az igényelt számlát a nevezési határidőt követően, e-mailben juttatjuk el, amihez a következőképpen jut hozzá: A BOLYAI CSAPAT Kft.-től e-mailen érkező Számlaértesítőben a „Letöltöm a számlát” szövegre kattintás után megjelenő oldalon a Számla adatai részben a „Megnézem” szóra kattintva előjön a kinyomtatható hiteles számla; ezt kérjük kinyomtatni. Azonos csapatnév esetén a később nevező csapatnak kell nevet változtatnia (ezért célszerű minél előbb nevezni más által még nem választott csapatnévvel).

Az első forduló szabályai:

Időpont: 2022. február 18. 17:00 (magyarországi idő)

Feladatok száma: 18 feleletválasztós feladat

Munkaidő: 60 perc

Helyszín: tetszőleges helyszínről, például otthonról vagy munkahelyről lehetséges (internetkapcsolat szükséges)


A feladatsor 2022. február 18-án magyarországi idő szerint 17:00-tól lesz elérhető a nevezési rendszerbe belépve, és ugyanezen nevezési rendszerben aznap 18:00-ig lesz lehetőség a válaszok beküldésére. (18:00-ig bármikor bármennyi feladat megoldása beküldhető vagy módosítható, a rendszer minden feladat esetében a legutoljára beadott megoldásokat értékeli. Figyelem! 18:00 után egyetlen másodperccel sem lehet már válaszokat beküldeni, akkor sem, ha az már folyamatban volt!!!!!)

A feleletválasztós feladatok szövege után öt lehetséges válasz található (A, B, C, D és E), amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind is, de akár egy sem). A nevezéssel a versenyen résztvevők hozzájárulnak, hogy nevüket, településüket és eredményüket, valamint a döntőn róluk készülő fényképeket a szervezők közzé tegyék.

Az első forduló pontozása:

Minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:

- helyesen bejelölt mező: 3 pont

- helytelenül bejelölt mező: -1 pont

- helyesen üresen hagyott mező: 2 pont

- helytelenül üresen hagyott mező: 0 pont


Minden hibátlanul megoldott feladatra (tehát ha az öt mező mindegyike helyes) feladatonként további 2 pont jár.

(Ha például az egyik feladatban a helyes megoldások A, C, E, és egy csapat az A, C, D mezőkbe tett X-et, akkor erre a feladatra a csapat 3+2+3-1+0=7 pontot kap. Ha egy másik csapat ugyanebben a feladatban az A, C, E mezőkbe tett X-et, tehát mind az öt válaszlehetőséget jól döntötte el, akkor erre a feladatra ez a csapat 3+2+3+2+3=13 alappontot, valamint további 2 pluszpontot, összesen tehát 15 pontot kap.)

Értékelés:

A családokat az első fordulós feladatok összpontszáma szerint csökkenő sorrendbe állítjuk, így alakul ki a forduló végeredménye. Azonos pontszám esetén az a család ér el jobb helyezést, amelyik korábbi időpontban adta be legutolsó válaszait.
Az idő meghatározásánál a megoldásokat fogadó szerver órája mérvadó (óra:perc:másodperc), minden csapat visszajelzést kap a legutolsó beküldés idejéről.

Az eredmények várhatóan 2022. február 19-én, szombaton lesznek megtekinthetők honlapunkon.
Bármilyen írásos észrevételt 2022. február 19-én, szombaton 12:00 óráig tudunk figyelembe venni, ezeket az info@bolyaiverseny.hu címre küldhetik.
Az első forduló megoldókulcsát és részletes megoldásait a verseny napján, február 18-án 19 órakor tesszük közzé a honlapon.

Díjazás:

Az online forduló után eredményt hirdetünk, de díjazásra csak az országos döntőn kerül sor.

Az országos döntő:

Döntősök:

A verseny döntőjét az ÖSSZKÉP Alapítvány bonyolítja le. Az országos döntőre az első forduló 1-8. helyén végzett családjait hívjuk meg.

Lebonyolítás:

A továbbjutó csapatok az első forduló eredményének ismertetésekor egy olyan feladatot kapnak, amiről a döntőben kell majd beszámolniuk. A döntőben, amelyre 2022. május 21-én 10 óra 30 perctől Veresegyházon kerül sor, a családok nyolc állomás játékos feladatait oldják meg, ezek egyikén számolnak be a 3 hónappal korábban kapott feladatról. Ezt követően alakul ki a döntő végeredménye.

Díjazás:

Az online forduló után eredményt hirdetünk, de díjazásra csak az országos döntőn kerül sor.

További információk:

Honlapunkon, a verseny e-mail címén (info@bolyaiverseny.hu), illetve telefonon: 06-30-440-6870 (Nagy-Baló Teréz).

Jaczenkó Edit (edit.jaczenko@gmail.com)

Nagy-Baló András (nbat0978@gmail.com)

Csuka Róbert (csuka.robert@bolyaiverseny.hu)

Budapest, 2021. május 1.