Beszámoló
a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny Országos Döntő 3-8. osztályosoknak
tanulmányi versenyről

Az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány (röviden ÖSSZKÉP Alapítvány) a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával megrendezte a 2015/2016-os tanévben a „Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny Országos Döntő 3-8. osztályosoknak” tanulmányi versenyt az alábbiak szerint.

A versenyfeladatok összeállítása és lektorálása 2015 májusáig megtörtént, a versenykiírást honlapunkon ugyanebben a hónapban közzétettük, amit 2015. szeptember 1-ig minden iskolába postai úton is eljuttattunk. 2015. szeptember első felében az MR1 Kossuth Rádióban több napon is elhangzott az a reklám, amely erre a versenyre hívta fel az érintettek figyelmét. A Magyar Televízió M1 csatornája is beszámolt versenyünkről az Iskolapad című műsorában, amely itt tekinthető meg.

2015 novemberében a versenykiírással összhangban értesítettük a döntőbe meghívottakat: az értesítőket papír alapon is megkapták az érintettek, illetve honlapunkon is közzétettük a döntő programját, a versenyzők terembeosztását. A Budapesttől távol lakókkal egyeztettük a versenyhez kapcsolódó szállásaikat és étkezéseiket. Ennek megfelelően három szálláson: az Alfréd Panzióban, az Attila Hotelben, valamint az Aquamarina Hotelben szállásoltuk el őket. Reggelijüket és vacsorájukat ezen helyeken kapták meg, míg ebédet mindenki a verseny helyszínén, a Baár-Madas Református Gimnáziumban, illetve a Fillér Utcai Általános Iskolában kapott, ami 750 főt jelentett. Az egyes eseményekről készült fényképek és videofelvételek itt tekinthetők meg.

A feladatsorokat szép kivitelben, nyomdában készíttettük, ezáltal is igényességre nevelhettük a résztvevőket.

A 2015. december 5-i írásbeli forduló után a kategóriánkénti első 6 csapat az ebédet követően szóbeli fordulóban, zsűri és közönség előtt döntötte el a végső sorrendet, míg a többi csapat a szabadon választott műsor (produkció) bemutatásában versenyzett tovább.

Az előre meghirdetett programnak megfelelően még aznap 16:00-kor elkezdődött a díjkiosztó gála, ahol egyéb díjak mellett az időben beszerzett „A világörökség magyarországi kincsei” című könyvet is megkapták a versenyzők és felkészítőik.

A döntő eredményeit helyben ismertettük, majd még aznap honlapunkra is feltettük, ahogy a feladatsorokat és megoldásokat is minden érintett még aznap megismerhette, ezek honlapunkról azóta is folyamatosan elérhetők.

A döntőt követően elkészült és már kézbe vehető a versenyt bemutató Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny 2015/2016. könyv is.

Ezúton is köszönetet mondunk a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezeteknek, hogy 2,5 millió forinttal támogatták rendezvényünket.

Budapest, 2016. január 20.