Versenyszabályzat (2006.)

A verseny első, megyei/körzeti írásbeli fordulója 2006. október 13-án, pénteken 14:30-kor kezdődik, időtartama 60 perc. Kérjük, hogy a csapatok legkésőbb 14:15-re legyenek a versenyhelyszínen, és legkésőbb 14:25-ig foglalják el helyüket a kijelölt termekben. A kísérő tanárok és szülők részére külön terme(ke)t biztosítunk, ahol - kb. 14:45-kor - minden iskola kap egy teljes feladatsort és megoldókulcsot.
A verseny kezdetéig - indokolt esetben - lehet csapattagokat cserélni (betegség vagy egyéb hiányzás miatt). Ha valamelyik csapat nincs teljes létszámban jelen, akkor is versenyezhet. Az országos döntőn viszont egy csapat összetétele az első fordulón részt vevőkhöz képest legfeljebb egy csapattagban változhat.

A versenyen - minden évfolyamon - 13 db feleletválasztós és 1 db "hosszabb", kidolgozandó feladatot kell megoldani. Minden feleletválasztós feladat után 5 válaszlehetőség (A, B, C, D, E) szerepel, amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind, de akár egy se). A jónak ítélt válaszlehetőségek mezőjébe a Válaszlapon X-et kell tenni. Ez később már nem javítható! (Azaz minden nem üresen hagyott mező beikszeltnek számít.) A 14. kérdésre adott megoldást és annak indoklását a Válaszlapon erre kijelölt helyre kell írni. (Minta válaszlap itt található.)
A versenyidő leteltével csapatonként csak az 1 darab Válaszlapot kell beadni, amelynek leadását a csapat egyik tagja aláírásával igazolja a jegyzőkönyvben.
A versenyen csak íróeszköz, körző, vonalzó és szögmérő használható. Zsebszámológép, mobiltelefon és egyéb elektronikus eszközök használata nem megengedett! A csapattársak egymás között halkan beszélgethetnek (egy termen belül több azonos évfolyamú csapat is jelen lehet).

Az írásbeli feladatok pontozása:
1. A feleletválasztós kérdéseknél (1-13. feladatok) minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:
- ha a mezőben X van, és valóban X-et kellett oda tenni: 3 pont
- ha a mezőben X van, de nem kellett oda X-et tenni: -1 pont
- ha a mezőben nincs X, és nem is kellett oda X-et tenni: 1 pont
- ha a mezőben nincs X, de kellett volna oda X-et tenni: 0 pont
(Ha például az egyik feladatnál egy csapat az A, C, D mezőkbe tett X-et, és a helyes megoldások A, C, E, akkor erre a feladatra a csapat 3+1+3-1+0=6 pontot kap.)
2. A kidolgozandó (14.) feladatra maximum 16 pont szerezhető.

Évfolyamonként és kategóriánként minden körzetből az első helyen végzett csapat, valamint az összesített országos lista élén álló további 8 csapat - holtverseny esetén ez növekedhet - jut tovább az országos döntőre, amelynek időpontja 2006. november 25. szombat. Ekkor 11-től 12 óráig az első fordulóhoz hasonló írásbelin vesz részt minden döntőbe jutott csapat, majd kb. 13:30-tól évfolyamonként és kategóriánként a legjobb 6 csapat szóbeli fordulóval dönti el a végső sorrendet. A szóbelin a csapatoknak először 15 perces gondolkodási idő után 2 feladat megoldását kell a zsűri és az érdeklődők előtt közösen ismertetniük. A felkészüléshez kérjük, hogy íróeszközt, körzőt és vonalzót hozzanak magukkal a diákok (számológép és egyéb elektronikus segédeszköz nem használható). A megoldások bemutatására legfeljebb 5 perc használható fel. Ezt követően a csapatok helyben kapnak még egy feladatot ("villámkérdés"), amelynek megválaszolására további 2 perc áll rendelkezésükre. Az értékelés szempontjai: matematikai felkészültség, a bemutatás minősége, összedolgozási képesség ("csapatszellem").

A szóbeli feladatok pontozása:
1-2., felkészülés után ismertetett feladat: max. 2 + 5 pont
3., helyben megválaszolandó feladat: max. 3 pont
Csapatszellem: max. 1 pont
A bemutatás közlésének minősége: max. 3 pont
Az itt szerzett pontok dupláját adjuk hozzá az aznapi írásbelin elért pontszámhoz.

A szóbeli végeztével, kb. 16 órakor kerül sor az eredményhirdetésre és a díjkiosztó gálára, amelyre mindenkit szeretettel várunk.

A verseny feladatai és megoldásai az egyes fordulók napján estétől letölthetők lesznek honlapunkról. A körzeti forduló hivatalos eredményei október 18-án, szerdán (tájékoztató jelleggel már okt. 15-én) reggeltől lesznek elérhetők az oldalon. A részletes eredményekről minden iskolát értesítünk.

Jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!

A szervezők

Budapest, 2006. június