Versenykiírás 2020/2021.

VÁLTOZÁS - 2020. szeptember 14.

FIGYELEM!
BIZONYTALAN JÁRVÁNYHELYZET MIATT A VERSENYT ONLINE FORMÁBAN BONYOLÍTJUK!

Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke fővédnöksége mellett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium és a BOLYAI CSAPAT Kft. a 2020/2021. tanévben nevezéses alapon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei/körzeti fordulóját 3-8. osztályosoknak, valamint az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány (röviden: ÖSSZKÉP Alapítvány) meghívásos alapon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatverseny Kárpát-medencei döntőjét 3-8. osztályosoknak. A verseny fordulóit online bonyolítjuk le az alább leírtak szerint.
(A versenyt először 2004-ben rendeztük meg Észak-Budán, a következő években Budapest többi körzete és Magyarország megyéi is bekapcsolódtak, majd 2010-től a határon túlról is szervezetten vesznek részt a versenyben. 2019-ben már több mint 46 000 résztvevője volt a rendezvénynek. A korábbi évek feladatsorai és eredményei megtalálhatók honlapunkon; a verseny feladatait, megoldásait és eredményeit tartalmazó könyvek ugyanitt megrendelhetők.)

A verseny célja: Segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

A verseny résztvevői: A versenyen azonos iskolába járó 3-8. osztályos tanulók évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai vehetnek részt (egy iskolából akárhány csapat indulhat). A 3-6. osztályosok egy-egy, a 7. és 8. osztályosok két-két kategóriában versenyeznek aszerint, hogy általános iskolai ("a") vagy gimnáziumi ("g") osztályba járnak. A versenyt pedagógus, illetve nem pedagógus felnőtt kategóriákban is meghirdetjük, a rájuk vonatkozó szabályok lentebb olvashatók. A nevezéskor minden csapatnak saját csapatnevet kell választania, amely nem lehet másokra vagy a jó ízlésre nézve sértő.
Kérjük a kedves kollégákat, hogy a nevezés előtt tisztázzák a csapatokkal, hogy adottak-e számukra az online verseny feltételei.
A versenyt 9-12. évfolyamosoknak is meghirdetjük (más időpontban), az erre vonatkozó információk itt olvashatók.

A megyei/körzeti forduló időpontja: 2020. november 13. (péntek), 14 óra 30 perc (Erdélyben 15 óra 30 perc).
A Kárpát-medencei döntő: 2020. december 12. (szombat), 10 óra 30 perc.

A nemzetközi döntő és díjkiosztó időpontja várhatóan 2021. június 26. (szombat) 10:00 óra, helyszíne Budapesten a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (1039 Budapest, Csobánka tér 7.). A járványhelyzet függvényében változhat.

Nevezési határidő: 2020. november 12. (csütörtök), 18 óra.

A megyei/körzeti forduló nevezési díja: 1000 Ft/fő.
A Kárpát-medencei és nemzetközi döntőnek nincs nevezési vagy részvételi díja.


Nevezés: Kizárólag honlapunkon, a Nevezés menüpont alatt. A nevezési díj átutalással vagy bármelyik OTP bankfiókban személyesen, a 11703006-20471499-00000000 OTP-számlaszámra fizethető be (számlatulajdonos: BOLYAI CSAPAT Kft.). Kérjük, hogy a közlemény rovatba saját iskolájuk és településük nevét, valamint a matematika szót írják (az iskola neve rövidítve is megfelelő.) A nevezési díj befizetésének határideje a verseny után megkapott számlán szereplő fizetési határidő.
Számlaigényüket november 12-ig a honlapon lévő nevezési rendszerben kérjük jelezni. Amennyiben számlaigényét nem jelzi, a helyi szervező nevére állítjuk ki azt. Az igényelt számlát a nevezési határidőt követően, e-mailben juttatjuk el, amihez a következőképpen jut hozzá: A BOLYAI CSAPAT KFT-től e-mailen érkező Számlaértesítőben a „Letöltöm a számlát” szövegre kattintás után a megjelenő oldalon a Számla adatai részben a „Megnézem” szóra kattintva előjön a kinyomtatható hiteles számla; ezt kérjük kinyomtatni.
Körzeten és kategórián belüli azonos csapatnév esetén a később nevező csapatnak kell nevet változtatnia (ezért célszerű minél előbb nevezni más által még nem választott csapatnévvel).

A körzetek határai melyeket indokolt esetben módosítunk a következő két térképen tekinthetők meg, illetve itt találja.

A verseny szabályai: A verseny első fordulójában 13 feleletválasztós feladatot kell megoldani. A részvétel tetszőleges helyszínről, például otthonról vagy ha már mód van rá az iskolából is lehetséges (internetkapcsolat szükséges). A teljes munkaidő 60 perc. A feladatsor 2020. november 13-án magyarországi idő szerint 14:30-tól lesz elérhető a verseny honlapjáról, és a honlapon keresztül küldhetők be a csapat válaszai egy egyedi titkos csapatkód segítségével. (15:30-ig bármikor bármennyi feladat megoldása beküldhető vagy módosítható, a rendszer minden feladat esetében a legutoljára beadott megoldásokat értékeli.) A kódot a csapatok a helyi szervező kollegáktól fogják megkapni, akik ezt a nevezési rendszerben fogják elérni. A verseny alatt a csapattagok bármilyen elektronikus eszközön kommunikálhatnak egymással. A nevezéssel a versenyen résztvevők hozzájárulnak, hogy nevüket, településüket és eredményüket, valamint a döntőn róluk készülő fényképeket a szervezők közzé tegyék.
A verseny kezdetéig indokolt esetben (betegség vagy egyéb hiányzás miatt) lehet csapattagokat cserélni. Ha valamelyik csapat nem tud teljes létszámban részt venni, akkor is versenyezhet. Az országos döntőn egy csapat összetétele az első fordulón résztvevőkhöz képest legfeljebb egy tagban változhat.
A nem megfelelő kategóriában vagy körzetben történő nevezés a versenyből való kizárást eredményezheti.

A megyei/körzeti forduló pontozása:
1. Mind a 13 feleletválasztós kérdésnél minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:
- helyesen bejelölt mező: 3 pont
- helytelenül bejelölt mező: -1 pont
- helyesen üresen hagyott mező: 2 pont
- helytelenül üresen hagyott mező: 0 pont
Minden hibátlanul megoldott feladatra (tehát ha az öt mező mindegyike helyes) feladatonként további 2 pont jár.
(Ha például az egyik feladatban a helyes megoldások A, C, E, és egy csapat az A, C, D mezőkbe tett X-et, akkor erre a feladatra a csapat 3+2+3-1+0=7 pontot kap. Ha egy másik csapat ugyanebben a feladatban az A, C, E mezőkbe tett X-et, tehát mind az öt válaszlehetőséget jól döntötte el, akkor erre a feladatra ez a csapat 3+2+3+2+3=13 alappontot, valamint további 2 pluszpontot, összesen tehát 15 pontot kap.)
A csapatokat az írásbeli feladatok összpontszáma szerint csökkenő sorrendbe állítjuk, így alakul ki a megyei/körzeti forduló végeredménye.
Azonos pontszám esetén az a csapat ér el jobb helyezést, amelyik korábbi időpontban adta be legutolsó válaszait. Az idő meghatározásánál a megoldásokat fogadó szerver órája mérvadó (óra: perc: másodperc), minden csapat visszajelzést kap a legutolsó beküldés idejéről. Az eredmények várhatóan 2020. november 15-én, vasárnap reggeltől lesznek megtekinthetők honlapunkon, bármilyen írásos reklamációt november 17-én, kedden 15 óráig tudunk figyelembe venni, amelyeket az info@bolyaiverseny.hu címre küldhetnek.

A Kárpát-medencei döntő szabályai: A verseny Kárpát-medencei döntőjét az ÖSSZKÉP Alapítvány bonyolítja le, amely valamennyi meghívott csapat számára ingyenes. Minden olyan magyarországi megyéből/körzetből, ahol egy évfolyamban/kategóriában legalább 5 induló csapat volt, az első helyezett továbbjut a verseny döntőjére. Meghívjuk még kategóriánként az országos összesített lista 1-6. helyezettjei közül azokat a csapatokat is, akik az előző feltétel alapján nem kapnának meghívást a döntőbe. Az erdélyi megyékből a továbbjutó csapatok száma a megyei szervezővel történt egyeztetés alapján alakul, amelynek részleteit a szervező a körzeti forduló előtt ismerteti a résztvevőkkel.
A döntőben, 2020. december 12-én 10 óra 30 perctől a körzeti fordulóhoz hasonlóan 13 feleletválasztós feladatot online kell megoldani.


Az 5-8. évfolyamokon az országos döntőről az évfolyamonként 1. helyezett (7. és 8.-ban különböző kategóriájú csapatok közül a legtöbb pontot elért) csapat továbbjut a nemzetközi döntőre, amely várhatóan 2021. június 26-án Budapesten, a Veres Péter Gimnáziumban kerül megrendezésre.

Díjazás: A megyei/körzeti fordulót követően a döntőbe bejutott csapatokat, valamint az indulólétszám függvényében további eredményesen szerepelt csapatokat is díjazunk. A döntőben a kategóriánkénti legjobb 6 csapat részesül jutalomban. A tanárokat induló diákjaik száma és eredményessége alapján díjazzuk, ugyanezen szempontok szerint körzetenként és a döntőn egy-egy tanári fődíj is kiosztásra kerül.

Pedagógus felnőtt csapatokra vonatkozó szabályok:
Tanároknak a következő három kategóriában hirdetjük meg a versenyt:
  • 1-4. osztályban tanítóknak (ők az 5. osztályosok feladatsorát írják)
  • 5-8. osztályban tanító általános iskolai tanároknak (ők a 7. osztályosok feladatsorát írják)
  • 5-12. osztályban tanító középiskolai tanároknak (ők a 8. osztályosok feladatsorát írják)
A tanárcsapatok a következő feltételekkel indulhatnak:
  • A körzeti forduló a 3-8. osztályos diákok versenyével azonos időpontban és azonos módon (2020. november 13.), azonban a részvétel pedagógusoknak ingyenes. A tanári csapatok nevezése szintén a 3-8. osztályos nevezési rendszerben, a diákokkal együtt történik. Egy tanári csapat legalább 2, legfeljebb 4 főből állhat. A csapat minden tagja csak tanári végzettséggel rendelkező, jelenleg is tanító pedagógus lehet. (Ha egy csapat tagjai különböző iskolákból állnak össze, akkor a nevezési rendszerben az egyikük iskolája szerint nevezzenek, a többiek iskoláit pedig tüntessék fel a Megjegyzés mezőben.)
  • A körzeti fordulón a tanári csapatok szintén 60 percig versenyezhetnek.
  • A körzeti forduló után eredményt hirdetünk, de díjazásra csak az országos döntőn kerül sor, amelyre kategóriánként az országos összesített lista 3-3 legjobb csapatát hívjuk meg.
  • Az országos döntő a 3-8. osztályos diákok versenyével azonos időpontban (2020. december 12.) online kerül megrendezésre. Az ezen való részvétel természetesen a pedagógusoknak is ingyenes.
Minden egyéb tekintetben a tanári csapatokra a diákokéval megegyező szabályok vonatkoznak.


Nem pedagógus felnőtt csapatokra vonatkozó szabályok:
Nem pedagógus felnőtteknek (szülőknek és más 18 év feletti érdeklődőknek) külön kategóriában versenyt hirdetünk, amelynek teljes megtekinthető a felnőtt verseny oldalán.

A verseny feladatsorai és megoldásai az egyes fordulók napján 16:00 órától elérhetők lesznek honlapunkon.

A helyi szervezést felvállaló tanár teendői

Határidő
Teendő
2020. szeptember - november 12. Megismerteti kollégáit és a tanulókat a Bolyai Matematika Csapatversennyel és a csapatversenyre való jelentkezés lehetőségével, módjával.
2020. november 12. (csütörtök) 18:00 Megszervezi és elvégzi a csapatok nevezését.
2020. november 13. (péntek) 14:15 Minden nevezett csapat tudomására hozza az online válaszadáshoz szükséges egyedi kódot.
2020. november 25. (szerda) Gondoskodik a nevezési díjak számlájának rendezéséről.
2020. december 11. Kiosztja iskolája csapatainak az emléklapokat, tanszervásárlási és bringóhintózási kedvezményeket.
További információk: honlapunkon, a verseny e-mail címén (info@bolyaiverseny.hu), illetve telefonon: 00-36-30-440-6870 (Nagy-Baló Teréz).

Nagy-Baló András (nbat0978@gmail.com)
Csuka Róbert (csuka.robert@bolyaiverseny.hu)

Budapest, 2020. szeptember 14.