Versenykiírás 2020/2021.

VÁLTOZÁS - 2020. szeptember 14.

FIGYELEM!
BIZONYTALAN JÁRVÁNYHELYZET MIATT A VERSENYT ONLINE FORMÁBAN BONYOLÍTJUK!

Prof. Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke fővédnöksége mellett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium és a BOLYAI CSAPAT Kft. a 2020/2021. tanévben nevezéses alaon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatverseny körzeti fordulóját 9-12. osztályosoknak, valamint az Összedolgozási Képesség Fejlesztéséért Alapítvány (röviden: ÖSSZKÉP Alapítvány) meghívásos alapon megrendezi a Bolyai Matematika Csapatverseny Kárpát-medencei döntőjét 9-12. osztályosoknak. A verseny fordulóit online bonyolítjuk le az alább leírtak szerint.
(A középiskolás versenyt először a 2014/2015. tanévben rendeztük meg az ország egész területén, majd 2020-ben már több mint 10 000 résztvevője volt a rendezvénynek. A korábbi évek feladatsorai és eredményei megtalálhatók honlapunkon.)

A verseny célja: Segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg problémákat. Lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy átéljék az együttgondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett készségeiket közvetlenül is bemutathassák diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

A verseny résztvevői: A versenyen azonos iskolába járó 9-12. osztályos tanulók évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai vehetnek részt (egy iskolából akárhány csapat indulhat). Mind a négy évfolyamon a diákok két-két kategóriában versenyeznek: gimnáziumi ("n"), illetve szakgimnáziumi/szakközépiskolai ("sz") kategóriában.
A nevezéskor minden csapatnak saját csapatnevet kell választania, amely nem lehet másokra vagy a jó ízlésre nézve sértő.
A versenyt 3-8. évfolyamosoknak, valamint pedagógus és nem pedagógus felnőtteknek is meghirdetjük (más időpontban), az erre vonatkozó információk itt olvashatók.

A körzeti (írásbeli) forduló időpontja: 2021. január 8. (péntek), 14 óra 30 perc (Erdélyben 15 óra 30 perc)
A Kárpát-Medencei döntő időpontja: 2021. február 27. (szombat), 10 óra 30 perc.
Nevezési határidő: 2021. január 7. (csütörtök), 18 óra.

A körzeti forduló nevezési díja: 1000 Ft/fő.
Az Kárpát-Medencei döntőnek nincs nevezési vagy részvételi díja.

A nemzetközi döntő és díjkiosztó időpontja várhatóan 2021. június 26. (szombat) 10:00 óra, helyszíne Budapesten a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (1039 Budapest, Csobánka tér 7.
A járványhelyzet függvényében változhat.

Nevezés: Kizárólag honlapunkon, a Nevezés menüpont alatt. A nevezési díj átutalással vagy bármelyik OTP bankfiókban személyesen, a 11703006-20471499 OTP-számlaszámra fizethető be (számlatulajdonos: BOLYAI CSAPAT Kft.). Kérjük, hogy a közlemény rovatba saját iskolájuk és településük nevét, valamint a matematika 9-12. kifejezést írják (az iskola neve rövidítve is megfelelő.) A nevezési díj befizetésének határideje a verseny után megkapott számlán szereplő fizetési határidő.
Számlaigényüket január 7-ig a honlapon lévő nevezési rendszerben kérjük jelezni. Az igényelt számlát a nevezési határidőt követően, e-mailben juttatjuk el, amihez a következőképpen jut hozzá: A BOLYAI CSAPAT KFT-től e-mailen érkező Számlaértesítőben a „Letöltöm a számlát” szövegre kattintás után a megjelenő oldalon a Számla adatai részben a „Megnézem” szóra kattintva előjön a kinyomtatható hiteles számla; ezt kérjük kinyomtatni.
Körzeten és kategórián belüli azonos csapatnév esetén a később nevező csapatnak kell nevet változtatnia (ezért célszerű minél előbb nevezni más által még nem választott csapatnévvel).

A verseny körzetei az egyes kategóriákban (évfolyamonként):
- A gimnáziumi kategóriában indulók a következő 7 körzetben versenyeznek:
  1. Budapest-Buda;
2. Budapest-Pest, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium kivételével;
3. Hunnia-dél (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Erdély);
4. Hunnia-észak (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, valamint Pest megye Dunától keletre eső része és a Csepel-sziget)
5. Pannónia-dél (Baranya, Somogy, Tolna, Zala megye és Délvidék);
6. Pannónia-észak (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye, valamint Pest megye Dunától nyugatra eső része és a Szentendrei-sziget).
7. Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium.
- A szakgimnáziumi/szakközépiskolai kategóriában indulók a következő 3-3 körzetben versenyeznek:
  1. Budapest;
2. Hunnia (Budapest kivételével az ország Dunától keletre eső része a Csepel-szigettel együtt, illetve Erdély);
3. Pannónia (Budapest kivételével az ország Dunától nyugatra eső része a Szentendrei-szigettel együtt, illetve Délvidék).
Ha a nevezési létszám indokolja, a nevezés lezárása után a kategóriák körzeteit többfelé bontjuk.

A verseny szabályai: A verseny első fordulójában 13 feleletválasztós feladatot kell megoldani. A részvétel tetszőleges helyszínről, például otthonról vagy ha már mód van rá az iskolából is lehetséges (internetkapcsolat szükséges). A teljes munkaidő 60 perc. A feladatsor 2021. január 8-án magyarországi idő szerint 14:30-tól lesz elérhető a verseny honlapjáról, és a honlapon keresztül küldhetők be a csapat válaszai egy egyedi titkos csapatkód segítségével. (15:30-ig bármikor bármennyi feladat megoldása beküldhető vagy módosítható, a rendszer minden feladat esetében a legutoljára beadott megoldásokat értékeli.) A kódot a csapatok a helyi szervező kollegáktól fogják megkapni, akik ezt a nevezési rendszerben fogják elérni. A verseny alatt a csapattagok bármilyen elektronikus eszközön kommunikálhatnak egymással. A nevezéssel a versenyen résztvevők hozzájárulnak, hogy nevüket, településüket és eredményüket, valamint a döntőn róluk készülő fényképeket a szervezők közzé tegyék.
A verseny kezdetéig indokolt esetben (betegség vagy egyéb hiányzás miatt) lehet csapattagokat cserélni. Ha valamelyik csapat nem tud teljes létszámban részt venni, akkor is versenyezhet. Az országos döntőn egy csapat összetétele az első fordulón résztvevőkhöz képest legfeljebb egy tagban változhat.
A nem megfelelő kategóriában vagy körzetben történő nevezés a versenyből való kizárást eredményezheti.

A megyei/körzeti forduló pontozása:
Mind a 13 feleletválasztós kérdésnél minden feladat esetében külön-külön pontozzuk a válaszlapon az A, B, C, D és E mezőket a következők szerint:
- helyesen bejelölt mező: 3 pont
- helytelenül bejelölt mező: -1 pont
- helyesen üresen hagyott mező: 2 pont
- helytelenül üresen hagyott mező: 0 pont
Minden hibátlanul megoldott feladatra (tehát ha az öt mező mindegyike helyes) feladatonként további 2 pont jár.
(Ha például az egyik feladatban a helyes megoldások A, C, E, és egy csapat az A, C, D mezőkbe tett X-et, akkor erre a feladatra a csapat 3+2+3-1+0=7 pontot kap. Ha egy másik csapat ugyanebben a feladatban az A, C, E mezőkbe tett X-et, tehát mind az öt válaszlehetőséget jól döntötte el, akkor erre a feladatra ez a csapat 3+2+3+2+3=13 alappontot, valamint további 2 pluszpontot, összesen tehát 15 pontot kap.)
A csapatokat az írásbeli feladatok összpontszáma szerint csökkenő sorrendbe állítjuk, így alakul ki a megyei/körzeti forduló végeredménye.
Azonos pontszám esetén az a csapat ér el jobb helyezést, amelyik korábbi időpontban adta be legutolsó válaszait. Az idő meghatározásánál a megoldásokat fogadó szerver órája mérvadó (óra: perc: másodperc), minden csapat visszajelzést kap a legutolsó beküldés idejéről. Az eredmények várhatóan 2021. január 10-én, vasárnap reggeltől lesznek megtekinthetők honlapunkon, bármilyen írásos reklamációt január 11-én, hétfőn 10 óráig tudunk figyelembe venni, amelyeket az info@bolyaiverseny.hu címre küldhetnek.

A Kárpát-medencei döntő szabályai: A verseny országos döntőjét az ÖSSZKÉP Alapítvány bonyolítja le, amely valamennyi meghívott csapat számára ingyenes. Mindkét kategóriában minden olyan körzetből, ahol egy évfolyamban legalább 5 induló csapat volt, a kategória első helyezettje továbbjut a verseny döntőjére.
A döntőben, 2021. február 27-én 10 óra 30 perctől 11 óra 30 percig 9 feleletválasztós feladatot kell online megoldani.

Az 9-12. évfolyamokon az országos döntőről az évfolyamonként 1. helyezettek közül a különböző kategóriájúak közül legtöbb pontot elért csapat továbbjut a nemzetközi döntőre, amely várhatóan 2021. június 26-án Budapesten, a Veres Péter Gimnáziumban kerül megrendezésre.

Díjazás: A gimnáziumi kategóriában a körzeti fordulót követően a döntőbe bejutott csapatokat, valamint az indulólétszám függvényében további eredményesen szerepelt csapatokat is díjazunk, kivétel ez alól a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium körzet, ahonnan a szakgimnáziumi/szakközépiskolai kategóriával azonos módon csak a döntőbe jutott csapatokat díjazzuk (a döntőn). A döntőben minden csapat jutalomban részesül. A tanárokat induló diákjaik száma és eredményessége alapján díjazzuk, ugyanezen szempontok szerint körzetenként (a normál gimnáziumi kategóriában) és a döntőn (kategóriánként) egy-egy tanári fődíj is kiosztásra kerül.

A verseny feladatsorai és megoldásai az egyes fordulók napján 16:00 órától elérhetők lesznek honlapunkon.

További információk: honlapunkon, a verseny e-mail címén (info@bolyaiverseny.hu), illetve telefonon: 06-30-440-6870 (Nagy-Baló Teréz).

Nagy-Baló András (nbat0978@gmail.com)
Csuka Róbert (csuka.robert@bolyaiverseny.hu)

Budapest, 2020. szeptember 14.

A helyi szervezést felvállaló tanár teendői

Határidő
Teendő
2020. szeptember - 2021. január 7. Megismerteti kollégáit és a tanulókat a Bolyai Matematika Csapatversennyel és a csapatversenyre való jelentkezés lehetőségével, módjával.
2021. január 7. (csütörtök) Megszervezi és elvégzi a csapatok nevezését.
2021. január 8. (péntek) Minden nevezett csapat tudomására hozza az online válaszadáshoz szükséges egyedi kódot.
2021. január 20. (szerda) Gondoskodik a nevezési díjak számlájának rendezéséről.
2021. február 26. Kiosztja iskolája csapatainak az emléklapokat, tanszervásárlási és bringóhintózási kedvezményeket.